"Οι μαθητές της Ξάνθης δείχνουν τον δρόμο" Εφημερίδα "Εμπρός", Ξάνθη, 24/2/2016

,



Όταν η ‘’Σοφευρούλα’’ συνάντησε τον ‘’Γιουροπάκη’’ και την ‘’μικρή Ραλλού’’ – «Παίζουμε και Μαθαίνουμε Μαζί για την Ευρώπη: το μεγάλο μας σπίτι»

Κοινή εκπαιδευτική δράση των Δημοτικών Σχολείων Μύκης, Διομήδειας και 7ου Δημοτικού Ξάνθης



Είναι αλήθεια ότι τα παιδιά μάς δίνουν συχνά μαθήματα ζωής με αυτά που λένε, αλλά κυρίως με αυτά που πράττουν. Μακριά από προκαταλήψεις, ‘’ταμπέλες’’ και στεγανά που θέτουμε στην ζωή και στο μυαλό μας οι μεγαλύτεροι, είναι ανοιχτά και δεκτικά στο διαφορετικό. Αυτό απέδειξαν περίτρανα χθες το πρωί οι μαθητές τριών Δημοτικών Σχολείων της Ξάνθης. Η Γ’ τάξη του Δημοτικού της Διομήδειας εκπροσωπώντας την πεδινή Ξάνθη, η Δ΄ τάξη του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης από το αστικό κέντρο και το μειονοτικό Δημοτικό της Μύκης από τον ορεινό όγκο βρέθηκαν μαζί στην Πολυτεχνική Σχολή του ΔΠΘ.

Καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα

Μιλώντας στο «Ε» ο καθηγητής φυσικής αγωγής του οκταθέσιου Δημοτικού της Μύκης, Νίκος Καμέας, περιέγραψε την προσπάθεια που καταβάλλεται τα τελευταία δύο χρόνια από μια δημιουργική ομάδα εκπαιδευτικών στον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας σειράς από καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα, που σκοπό έχουν τη γνωριμία, την επικοινωνία και την συνάντηση μεταξύ μαθητών από σχολεία με «διαφορετικά» πολιτιστικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, ή και με διαφορετική θρησκεία από τον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο του Ν. Ξάνθης (ορεινή ζώνη, πόλη της Ξάνθης, κάμπος). «Τα εν λόγω προγράμματα βασίστηκαν και βασίζονται κυρίως στη λογική της προαγωγής της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας ως συνδετικού στοιχείου μεταξύ των μαθητών (ως μελλοντικών ευρωπαίων πολιτών και συμπολιτών) και υλοποιούνται μέσω κατάλληλα δομημένων βιωματικών, ομαδοσυνεργατικών, καλλιτεχνικών, αθλητικών και παιγνιωδών δραστηριοτήτων», ανέφερε ο ίδιος. Οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν είναι η κα Γεωργία Παρασκευοπούλου στην Διομήδεια, η κα Ελένη Μακρή στο 7ο Δημοτικό, οι εκπαιδευτικοί Νίκος Καμέας, Αχμέτ Χουσεΐν Μπασιά, Νίκος Παπαδημητρίου και η καθηγήτρια Αγγλικών Μαρία Κουγιουμτζόγλου στην Μύκη.

«Παίζουμε και Μαθαίνουμε Μαζί για την Ευρώπη: το μεγάλο μας σπίτι»

Φέτος, στο πρόγραμμα που βρίσκεται υπό υλοποίηση καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς, με τίτλο: «Παίζουμε και Μαθαίνουμε Μαζί για την Ευρώπη: το μεγάλο μας σπίτι» συμμετέχουν και συνεργάζονται τρία σχολεία με μαθητές από διαφορετικές περιοχές της Ξάνθης. Συνολικά 54 μαθητές και μαθήτριες και έξι συνεργαζόμενοι εκπαιδευτικοί υλοποιούν το πρόγραμμα στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, του εκπαιδευτικού προγράμματος Teachers4Europe, της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, καθώς επίσης είναι ενταγμένο και στο e-Twinning, την διαδικτυακή κοινότητα των σχολείων της Ευρώπης. Επιπλέον, το Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Μύκης συμμετέχει φέτος στο European School Radio, ενώ ακόμη έχει σταλεί ως συμμετοχή ταινία μικρού μήκους με ανάλογο ευρωπαϊκό περιεχόμενο και στον «2ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους», η οποία προβλήθηκε και στην συνάντηση. Συνεργαζόμενοι φορείς της όλης εκπαιδευτικής προσπάθειας είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Europe Direct Ξάνθης, η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης και οι Teachers4Europe Ambassadors.

Μοιράστηκαν γνώσεις, γεύσεις και όμορφες στιγμές

Η εκπαιδευτική εκδρομή έφερε κοντά τα παιδιά των τριών σχολείων, τα οποία είχαν ήδη επικοινωνία μέσω των ανταλλαγών των μασκότ τους, της ‘’μικρής Ραλλούς’’, του ‘’Γιουροπάκη’’ και της ‘’Σοφευρούλας’’ για τις οποίες έγραψαν εκθέσεις περιγράφοντας τις εντυπώσεις τους μέσα από τα ‘’μάτια’’ της μασκότ που επισκέφθηκε το σχολεία και τα σπίτια τους. Μετά την διαδικτυακή επικοινωνία μέσω skype τον Δεκέμβριο, ήταν η στιγμή να βρεθούν και από κοντά, να γνωριστούν καλύτερα, να παίξουν, να μοιραστούν εμπειρίες και γεύσεις, αφού πολλοί μαθητές έφεραν εδέσματα που ετοίμασαν οι μητέρες τους. Την ‘’παράσταση’’ έκλεψε η σοκολατόπιτα που έγινε ανάρπαστη, όπως και οι παραδοσιακές πομακικές πίτες κλιν με ρύζι και τυρί ή πατάτα, κάτι που πρώτη φορά γεύονταν τα περισσότερα παιδιά. Η γεμάτη εμπειρίες μέρα δεν θα μπορούσε να κλείσει με καλύτερο τρόπο παρά με ομαδικά παιχνίδια, που βασίζονταν στις γνώσεις τους γύρω από την ΕΕ, στο παρακείμενο θεματικό πάρκο στο Λιμνίο, όπου τα παιδιά συνέσφιξαν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις που δημιουργήθηκαν.

Εξέπληξαν με τις γνώσεις τους για την ΕΕ

Στην Πολυτεχνική Σχολή του ΔΠΘ, τους μαθητές υποδέχθηκε η κα Γεωργία Ιντζέ, Υπεύθυνη του Europe Direct Ξάνθης, η οποία τους έκανε μια σύντομη παρουσίαση για την Ευρωπαϊκή Ένωση θέτοντας ερωτήσεις στους μικρούς ευρωπαίους πολίτες, που αποδείχθηκαν διαβασμένοι και ενημερωμένοι γύρω από τα κράτη-μέλη, τις γλώσσες που ομιλούνται και τα νομίσματα που χρησιμοποιούνται. Στις απαντήσεις τους ήταν εμφανής η αντίληψη ότι η ΕΕ είναι το μεγάλο μας σπίτι, μια ομάδα που δημιουργήθηκε με βάση την δημοκρατία και με κύριο σκοπό την αποτροπή ακόμη ενός καταστρεπτικού πολέμου, αλλά και της αλληλοβοήθειας μεταξύ των δυνατότερων και των οικονομικά αδυνάτων. Οι πηγαίες εκφράσεις των μαθητών μετά το τέλος των δράσεων πιστοποιούν με τον καλύτερο τρόπο την επιτυχία του εγχειρήματος. Όπως η Φωτεινή από την Διομήδεια που είπε αυθόρμητα στην δασκάλα της: «Κυρία, μου άρεσε πάρα πολύ η μέρα που περάσαμε».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΜΠΡΟΣ

Εφημερίδα "Εμπρός", Ξάνθη,  24/2/2016
Εφημερίδα "Εμπρός", Ξάνθη,  24/2/2016